FROM OVEN TO PROFIT: MODELING LINEAR FUNCTIONS IN THE PRODUCTION OF CUCAS IN A RURAL SETTLEMENT IN SANTANA DO LIVRAMENTO/RS
DOI:
https://doi.org/10.56238/revgeov16n5-189Keywords:
Function Modeling, Artisanal Cucas, Family FarmingAbstract
This study investigates the economic viability of artisanal production of stuffed cucas by a family farmer, Josiéli de Oliveira Rodrigues, who lives in the União Rodeiense settlement in Santana do Livramento/RS. The research arose from the discovery that some family farming products consumed during the Rural Development and Agroindustrial Management (DRGA) course were manufactured by a former schoolmate. The main objective of the study was to model linear functions of cost, revenue and profit for the three types of stuffed cucas (guava paste, dulce de leche and chocolate), seeking to understand their financial viability. To this end, the methodology involved interviews with the producer, survey of input prices in local commerce and the application of mathematical concepts to model costs, revenue and profits. The analysis identified that the lack of detailed control over costs can impact the producer's income. The results showed that the guava paste cuca is more profitable, while the dulce de leche cuca has the highest costs. Due to the increase in input prices between 2024 and 2025, it is suggested that the producer readjust the sales price of her cucas to maintain the profitability of the business. More than a financial analysis, this research highlights Josiéli's trajectory and her struggle to balance life in the countryside, the challenges of commerce and the desire to support her family with artisanal production.
Downloads
References
BONETTI, A. P. M. et al. Custos conjuntos: apuração dos custos e formação de preços de venda em agroindústria familiar. Revista Caribeña de las Ciências Sociales, Miami, v.12, n.3, p. 1483-1498. 2023.
CASTRO, C. R. P de. A diferenciação da agricultura familiar e os acessos aos mercados em Santana do Livramento/RS: Um estudo desenvolvido com agricultores familiares assentados e não assentados do município. Universidade Federal do Pampa. Graduação em Administração. Trabalho de Curso. 27 f. 2017.
CITTADIN, A.; MONTEIRO, J. J.; STUDZINSKI, T. M. Gestão de custos na produção de leite em uma propriedade de agricultura familiar. In: Anais do Congresso Brasileiro de Custos-ABC. 2021.
COSTA, R. M. Agricultura familiar e cadeias curtas: Dinâmicas econômicas, sociais e culturais na feira livre comunitária de Dom Pedrito/RS. 52 p. Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação) - Universidade Federal do Pampa. AGRONEGÓCIO, 2017.
FRANCESCHI, E. Gestão de custos em empreendimentos familiares: Um estudo de caso na padaria e confeitaria sabor real. Universidade Estadual do Rio Grande do Sul. Trabalho de Conclusão de Curso. 41 f. Erechim, 2021.
FREITAS, C. O. et al. Custo de produção de agroindústria familiar de produtos lácteos na região central de Rondônia. Revista: Gestão e Secretariado (GeSec), São Paulo, SP, v. 14, n. 3, 2023, p. 2630-2646.
HOFFMANN, L. D. Cálculo: um curso moderno e suas aplicações. Tradução de Ronaldo Sergio de Biasi. 11. Ed. Rio de Janeiro: LTC, 2015.
MORETTIN, P. A. et al. Cálculo funções de uma e várias variáveis. 1. Ed. São Paulo: Saraiva, 2003.
PEREIRA, F. D. Análise de custos para formação do preço de venda de produtos coloniais. 28 p. Trabalho de Conclusão de Curso de Ciências Contábeis - Universidade do Extremo Sul Catarinense - UNESC - Criciúma/SC. 2021
RAMBO, M. C. Estudo de caso: Análise de uma unidade produtiva rural da agricultura familiar no município de Bossoroca/RS - 2024. Trabalho de Conclusão de Curso - Universidade Estadual do Rio Grande do Sul. Bacharelado em Agronomia. Bossoroca/RS, 2024.
RODRIGUES, J. O. Jovens da reforma agrária e seus projetos para o futuro: o caso de uma família assentada em Santana do Livramento/RS. 2021. Trabalho de conclusão de curso - Universidade Estadual do Rio Grande do Sul. Bacharelado em Desenvolvimento Rural e Gestão Agroindustrial – Santana do Livramento, 2021. 51 f.
RODRIGUES, M. A. T. et al. Modelagem de funções para produtos da agroindústria familiar Lütke Brot: custo, receita e lucro líquido a partir da bolachinha de manteiga e do pão caseiro. CONTRIBUCIONES A LAS CIENCIAS SOCIALES, [S. l.], v. 16, n. 8, p. 9010–9034, 2023.
SÁ, A. K. A. et al. Utilização dos custos de produção como ferramenta de gestão em uma panificadora familiar no município de Bayeux/PB. 2024. XXXI Congresso Brasileiro de Custos. São Paulo, SP, Brasil
SILVA, F. C. M; ABRÃO, M. Matemática básica para decisões administrativas. 2. Ed. São Paulo: Atlas, 2008.
STAKE, R. E. The art of case study research. Thousand Oaks: Sage Publications, 1995.
VERA, L. L. Matemática aplicada à economia. 3. Ed. São Paulo: Editora Atlas, 1999.
YAZAN, B. (2016). Três abordagens de estudo de caso em educação: Yin, Merriam e Stake. Meta Avaliação, 8(22), 149-182.